Welkom bij Djembe.nl Reparatie & Onderhoud
 
Spannen van een djembé

Een djembé heeft de mogelijkheid tot allerlei verschillende klanken. Om de klanken uit de djembé te halen zijn twee dingen van belang: uw eigen techniek en de spanning op het vel. Techniek is te leren en het spannen van uw eigen djembé ook!

Als u een djembé op de juiste wijze wilt leren bespannen en stemmen, dan kunt u het beste eens rustig meekijken met iemand die hier ervaren in is. Heeft u zo iemand niet direct in de buurt, dan kan onderstaande u een eindje op weg helpen.

Deze tekening laat een veelgebruikte knooptechniek zien. Twee naast elkaar liggende verticalen worden over elkaar heen getrokken, waardoor er meer kracht op de bovenste ring (met de lusjes) komt, die daardoor de tweede ring (waar het vel omheen zit) omlaag duwt en zo het vel strakker zet.

Om de knoop goed te trekken kunt het beste gebruik maken van een stuk rond hout (b.v.hamersteel), waar u het touw omheen wikkelt en vervolgens aantrekt. Een vel is op de juiste spanning als je het midden van het vel nog een klein beetje kunt indrukken met je duim....

Des te strakker het vel gespannen is ,des te meer risico op scheuren van het vel. Tip: span de djembé voor het spelen extra aan en ontspan de djembé na het spelen weer een klein beetje!

 
 
Vochtigheid/warmte

Een djembé reageert op vochtigheid en temperatuur. Houd deze factoren zo constant mogelijk. Het beste voor de djembé is deze te gebruiken en te bewaren in een ruimte die weinig wisseling van temperatuur en luchtvochtigheid kent. Laat de drum ook niet pal in de zon staan, zeker niet als deze achter een raam staat.

Wees voorzichtig met een strak bespannen djembé! Pas op bij verplaatsing naar een andere ruimte en plotselinge weersveranderingen. Van vochtigheid/ koude naar droogte/warmte krimpt het vel, bij hoge spanning wordt het risico van inscheuren dan groter.

Bij vochtigheid kan het vel op een natuurlijke wijze strak worden gemaakt door er een warmtebron voor te houden. (kachel, föhn, of sterke lamp).

 
 
Beschermen van het vel

Bescherm de djembé goed bij het vervoeren ervan. Vooral het vel is kwetsbaar voor beschadiging. Een goede stevige draagtas voor de djembé is daarom geen overbodige luxe.

Pas op dat er niet wordt gespeeld met sierraden als ringen, armbanden, horloges etc.

 
 
Insecten
Het gebeurt niet vaak, maar het kan gebeuren dat de djembé wordt aangevreten door insecten. Hebt u het idee dat dit aan de hand kan zijn (u ziet bijvoorbeeld gruis bij de djembé), wacht dan niet met passende maatregelen. (houtworm met een houtwormmiddel, middelen voor insecten die het haar van het vel aanvreten zijn verkrijgbaar in dierenspeciaalzaken). Volg de gebruiksaanwijzingen volgens de verpakking van het produkt. Om een middel goed in te laten werken kunt u de djembé inpakken met plastic en/of aluminiumfolie.
 
 
Vervangen van het vel

Ook met de beste zorg ontkomt u er niet aan: vroeg of laat zal het vel scheuren en/of aan vervanging toe zijn.

Sommige vellen zijn na een week kapot, andere gaan jaren mee. Dit heeft te maken met de spanning en dikte van het vel, de intensiteit van het gebruik en de leeftijd van de dierenhuid.

Een vel met een klein gaatje kan soms nog een tijdje meegaan;is het vel echter gescheurd dan is vervanging de enige optie. Sommige vellen zijn ook zonder beschadiging gewoon ‘opgespeeld’ en aan vervanging toe. Dit herken je aan een doffere, drogere klank en aan de mate waarin het vel stugger en leerachtiger geworden is.

Een vel vervangen is een arbeidsintensieve klus, een ervaren persoon is er zo’n halve dag mee bezig. Zelf vervangen is dus niet eenvoudig, maar met gebruik van een goede handleiding wel te doen.

Djembé.nl heeft contact met deskundige reparateurs van djembees. Naast een kapot of oud vel repareren zij ook andere mankementen aan de djembé, zoals scheuren, gaten, touwwerk, laswerkzaamheden enz...

Het vervangen van een vel kost plusminus 65 euro, exclusief verzendkosten.

 
Download hier onze catalogus
Download hier onze catalogus
Download hier onze catalogus
Download hier Acrobat Reader
Download Acrobat Reader