Welkom bij Djembe.nl Tips bij het kopen van een djembé
 

In de winkel zijn de djembe’s nog niet helemaal opgespannen. De winkelier houdt de spanning bewust laag om het inscheuren van vellen te voorkomen. Pas door de djembé na aankoop op te spannen verkrijgt de djembé z’n uiteindelijke geluidskwaliteit.

Het belangrijkste onderdeel van de djembé is de ketel. Overige onderdelen zijn vervangbaar, de ketel niet.

Houtsoort
Het type hout waarvan de ketel gemaakt is, bepaalt veelal de klank die het kan voortbrengen.
- Djembé-ketels gemaakt van lingue hout worden beschouwd als de beste in hun soort. Deze djembees zijn over het algemeen wat duurder in aanschaf en handgemaakt.
- Iroko hout is ook een harde houtsoort en behoort tot de betere houtsoorten voor het maken van een djembé. Ook deze djembees zijn handgemaakt !
- Mahonie is een Aziatische houtsoort die iets lichter qua gewicht is dan lingue of iroko. De ketels worden machinaal vervaardigd. De decoratieve waarde van deze djembees bekleedt vaker een hoog niveau.
- Palm (tweneboa) behoort tot de lichtere houtsoorten, deze djembees zijn makkelijker mee te nemen. Lagere kwaliteit hout en klank? Handgemaakt.

Gaten/ beschadigingen
Kleine scheurtjes aan de boven- en onderkant van de trommel zijn normaal. Ze ontstaan bij het drogen van het hout. Dit is een natuurlijk proces en de scheurtjes doen niet af aan de kwaliteit van het instrument.

Afmetingen
Volwassenen hebben het meest en langst plezier van djembees met een hoogte van plusminus 65 cm en een veldoorsnede vanaf 32 cm. Dit zijn de large djembees. Daarnaast worden er medium en small djembees verkocht. Deze zijn makkelijker hanteerbaar en wegen minder.

Het vel
Het geitenvel moet gelijkmatig geschuurd zijn. Op het speelvlak moeten de haren verwijderd zijn. Dikkere geitenvellen hebben een totaal andere klank dan de wat dunnere huiden. Dikke vellen klinken vaak wat minder schel en hebben een andere bas dan dunnere vellen.

Verder mogen er geen zichtbare, zwakke plekken op het vel te zien zijn (gaatjes, voormalige tekenbeten, littekens e.d.)

De ringen
De ringen moeten recht op de ketel liggen. Verder mag er niet vele ruimte zitten tussen de binnenkant van de bovenste ringen en het hout.

Het touw/de knopen
Het touw moet niet al te elastisch zijn. Op een large djembé zitten plusminus 24 knopen. Voldoende knopen zorgen ervoor dat er goed spanning op het veld gezet kan worden.

Prijzen; wat betaal ik voor een goede djembé?
Djembees zijn al te koop vanaf 50 euro. De prijs wordt vooral bepaald door de afmeting en de houtsoort. Een djembé is op zich al een indrukwekkend en prachtig instrument. Ook de meer decoratieve exemplaren (mooi uiterlijk, minder speelkwaliteit) zijn hun geld meer dan waard. Wilt u echter lang plezier hebben van uw instrument, deze goed leren spelen en ook gevarieerde klanken kunnen produceren dan is een professionele djembé van lingue of iroko hout aan te raden. Deze voldoet aan alle kwaliteitseisen en is via onze winkels te koop.

 
Download hier onze catalogus
Download hier onze catalogus
Download hier onze catalogus
Download hier Acrobat Reader
Download Acrobat Reader